Vårens bästa tips

Vårens bästa tips för ett miljöanpassat båtliv Svenska Båtunionen driver sajten Båtmiljö.se. Här hittar du som är båtklubbsmedlem och båtägare massor av bra tips och information om miljöfrågor kopplade till ditt båtliv.

Välj dina båtvårdsprodukter med hänsyn till miljön

Vanlig såpa och fosfatfria diskmedel med varmt vatten fungerar ofta även på båten. Många hushållsprodukter är miljömärkta och fungerar lika bra som det du hittar i båttillbehörsbutiken. Skrapa bort fastsittande havstulpaner med spackelspade av plast eller metall. Det som är kvar på skrovet tar du lätt bort genom att blanda ättika med vetemjöl till en pasta som du stryker på med pensel. Täck ytan med plastfilm och vänta en stund. Skölj av och tvätta med t.ex. såpa.

Måste du använda bottenfärg?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-1.png

Det finns alternativa metoder för att slippa bottenbeväxning till nästan alla båtar. Om du inte kan använda en alternativ metod använd då bara den bottenfärg som är tillåten för det område där din båt är förtöjd. Har du din båt i både havet och i en insjö är det reglerna för det känsligaste vattnet som gäller bottenfärgen.

Samla upp glykolen

Om du använt etylenglykol för vinterkonservering i höstas så ska du starta igång motorn på land och samla ihop konserveringsvätskan. Den är väldigt giftig både för människor och vattenlevande djur. Kom ihåg att använda polyprolylenglykol i höst som är mycket mindre skadlig för miljön. Lämna alltid uttjänt glykol till kommunal återvinning som farligt avfall.

Undvik nanoprodukter om du kan

Det finns en diskussion om s.k. nano-produkters påverkan på hälsa och miljö. Alla nanoprodukter är inte dåliga men kontrollen varierar. Om du använder t.ex. nano-vax till din båt, tänk på att använda skyddsutrustning enligt anvisningarna på förpackningen och se till att medlet inte sprids till omgivningen.

2 idéer beträffande “Vårens bästa tips”

  1. Hej mitt namn är Thomas Persson och jag är ordförande i Radiohälsingland vi är en idiell förening med sätet i Hudiksvall , vi driver ett radiosystem med relästationer på storberget forsa , Hassela samt i gåssjö (strax utan för Ramsjö) vi tänker starta upp en relästation till på storberget som kommer ligga på 160mhz vhf där räckvidden kommer bli flera mil 5 till 10 mil ca och undrar om det är några båtägare som är intresserad av att gå med ,,mer info kan fås på tele 0709446539 eller via mail .
    Mvh/Thomas Persson ordförande Radiohälsingland.

Kommentarer är stängda.